Lada kering - 10 batang (dikisar bersama sebiji bawang putih)
Bawang besar - 1/2 biji
Garam - 2 sudu teh rata
Gula - 1 sudu teh rata
Asam keping - 1 keping
Minyak untuk menggoreng
Cara:
Ubi kentang, tempe dihiris (jangan terlalu nipis) kemudian digoreng secara berasingan. Setelah itu, goreng ikan bilis pula. Setelah semua digoreng, boleh disatukan di dalam bekas yang sama.
Goreng lada kisar sehingga garing dan bewarna pekat (gaul selalu supaya tidak hangus). Kemudian tambahkan garam, gula dan asam keping dan gaulkannya lagi.
Masukkan pula kacang panjang dan suhun yang telah lembut direndam. Kacau seketika sehingga sayur masak dan akhir sekali tambahkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan bawang besar. Gaul rata dan angkat setelah cukup masak.
No comments:
Post a Comment