Tuesday, 26 July 2011

PUDING TRIFFLE



Bahan-bahan:1 tin susu cair
1 sudu makan gula
4 sudu makan tepung kastard
300ml air (untuk dicampurkan dengan kastad)
1 biji kek gulung - sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur - asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli
300ml air panas

Cara memasak:1. Panaskan susu cair bersama gula hingga hancur. Kecilkan apinya.
2. Kemudian dalam bekas berasingan, bancuh tepung kastard dengan air sejuk dan tuangkan ke dalam susu yang mendidih.
3. Biarkan masak dan kacau hingga betulbetul pekat dan likat. Angkat dan ketepikan.
4. Di dalam bekas berasingan, susun kek gulung hingga habis dan kemudian tuangkan dengan air buah-buahan dalam tin.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas dan kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli di atas kastard dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.

No comments: