Bahan-bahan
(8 biji)
200 gm tepung berprotein tinggi atau tepung gandum
1 sb mentega
20 gm gula
1 sk garam
1 sk yis kering
140 ml air atau susu segar (suam)
Breadcrumb-serbuk roti
Untuk inti sardin
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar-di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
1 biji cili merah-di hiris
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk lada sulah
sedikit minyak
1 sb jus limau nipis
- Asingkan ikan sardin dan sosnya dari tin. Hancurkan ikan sardin menggunakan garfu.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan ikan sardine dan kacau. Kalau terlampau kering, masukkan 1-2 sudu besar sosnya.
- Masukkan pula cili merah, garam, gula, serbuk lada sulah dan jus limau nipis. Biarkan kering sedikit kemudian bolehlah dipadamkan api.
- Masukkan tepung, gula dan yis kering ke dalam mangkuk. Kacau biar rata. Kemudian masukkan pula air/ susu dan juga garam. Gaul sekejap kemudian masukkan mentega. Uli sehingga licin dan tak melekat ditangan.
- Buat bentuk bulat. Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda
- Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian
- Rehatkan doh selama 10-15 minit.
- Ambik sebiji doh, canaikan. Letakkan inti ditengah-tengah. Kemudian tutup rapat-rapat. Tekan dengan tapak tangan biarkan pau jadi bentuk leper. Buatlah sampai habis.
- Biarkan pau naik 1.5 kali ganda.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk. Pukul telur dengan garfu biar telur kuning dan putih bercampur.
- Panaskan minyak. Celup pau dalam telur. Kemudian salut pula dengan breadcrumbs(serbuk roti). Goreng dengan api sederhana sehingga perang.
No comments:
Post a Comment