Sunday, 14 August 2011

SAMBAL BILIS TEMPE

Bahan-bahan:
  • Ikan bilis - 1 cawan
  • Ubi kentang - 2 biji (saiz sederhana)
  • Kacang panjang - 5 tangkai
  • Suhun - 1 paket (rendam di dalam air dan tapis)
  • Tempe - 1 bungkus
  • Lada kering - 10 batang (dikisar bersama sebiji bawang putih)
  • Bawang besar - 1/2 biji
  • Garam - 2 sudu teh rata
  • Gula - 1 sudu teh rata
  • Asam keping - 1 keping
  • Minyak untuk menggoreng
Cara:
  1. Ubi kentang, tempe  dihiris (jangan terlalu nipis) kemudian digoreng secara berasingan. Setelah itu, goreng ikan bilis pula. Setelah semua digoreng, boleh disatukan di dalam bekas yang sama.
  2. Goreng lada kisar sehingga garing dan bewarna pekat (gaul selalu supaya tidak hangus). Kemudian tambahkan garam, gula dan asam keping dan gaulkannya lagi.
  3. Masukkan pula  kacang panjang dan suhun yang telah lembut direndam. Kacau seketika sehingga sayur masak dan akhir sekali tambahkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan bawang besar. Gaul rata dan angkat setelah cukup masak.

No comments: